12 kwietnia obchodziliśmy dzień czekolady.
Na początku zrobiliśmy burzę mózgów ustalając co wiemy czekoladzie. Następnie obejrzeliśmy film o procesie produkcji czekolady.
Następnie mieliśmy zajęcia sensoryczne, pobudzające zmysł wzroku, smaku, węchu oraz dotyku. Degustowaliśmy surowe kakao, a następnie różne rodzaje czekolad. Rozpoznawaliśmy za pomocą samego zmysłu smaku, jaką czekoladę próbujemy.
W drugiej części zajęć wykonaliśmy pyszne kulki czekoladowe – prosty deser bez pieczenia. Była to dobra okazja, żeby poćwiczyć sprawność manualną oraz umiejętność przeliczania (przy odmierzaniu składników).
Składniki do przygotowanego przez nas deseru i przepis załączamy poniżej wraz z linkiem do alternatywnej zdrowej wersji.
Na koniec zrobiliśmy sobie pamiątkowe zdjęcia na tle czekoladowej fotościanki.
Składniki
- 800-900 G POKRUSZONYCH HERBATNIKÓW, KRUCHYCH CIASTEK, BISZKOPCIKÓW, CIAST, MUFFINEK, ITP. (BEZ MASY KREMOWEJ, BEZ ŻELATYNY, BEZ OWOCÓW, MOGĄ BYĆ Z BAKALIAMI)
- PÓŁ SZKLANKI MLEKA
- PÓŁ SZKLANKI CUKRU (JEŚLI CIASTA BYŁY SŁODKIE – POMINĄĆ)
- 1 SŁOIK DŻEMU, MARMOLADY, POWIDEŁ (POWINIEN BYĆ GĘSTY), OKOŁO 350 – 400 G
- 125 G MASŁA
- 4 ŁYŻKI KREMU ORZECHOWEGO LUB CZEKOLADOWEGO (NP. NUTELLA LUB MASŁO ORZECHOWE)
- 3-4 ŁYŻKI KAKAO (JEŚLI UŻYLIŚCIE DUŻO CIEMNYCH CZEKOLADOWYCH RESZTEK CIAST, TO MOŻNA DAĆ MNIEJ)
- ORAZ DO OBTOCZENIA
- POLEWA CZEKOLADOWA (200 G GORZKIEJ CZEKOLADY ROZPUSZCZONE W KĄPIELI WODNEJ ZE 125 G MASŁA)
- EWENTUALNIE POSIEKANE ORZECHY LUB WIÓRKI KOKOSOWE LUB CZEKOLADOWE CUKIERKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciastka i ciasta drobno pokruszyć ręcznie, w maszynce lub w blenderze. Okruchy wsypać do naczynia. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.
- Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym. Wszystko zagnieść do otrzymania jednolitej masy.
- Z przygotowanej masy formować kulki, chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
- Schłodzone kule obtoczyć w ciepłej polewie czekoladowej, a następnie w orzechach lub wiórkach lub cukiereczkach. Odstawić do stężenia w temperaturze pokojowej.
- Podawać do czarnej kawy lub herbaty.
Źródło: https://beszamel.se.pl/przepisy/ciasta-na-pocieszenie/bajaderka-przepis-na-ciastko-z-rumem-zero-waste-re-2mig-VcVp-vGPN.html#google_vignette
Link do zdrowszej wersji deseru:
Kokosowo-migdałowe kulki mocy