Przejdź do treści

Przedszkole nr 126 „Zaczarowane Podwórko”

Przedszkole nr 126 „Zaczarowane Podwórko”

Dzień Czekolady

  • przez
Zdjęcie grupowe

12 kwietnia obchodziliśmy dzień czekolady.

Na początku zrobiliśmy burzę mózgów ustalając co wiemy  czekoladzie. Następnie obejrzeliśmy film o procesie produkcji czekolady.

Następnie mieliśmy zajęcia sensoryczne, pobudzające zmysł wzroku, smaku, węchu oraz dotyku. Degustowaliśmy surowe kakao, a następnie różne rodzaje czekolad. Rozpoznawaliśmy za pomocą samego zmysłu smaku, jaką czekoladę próbujemy.

W drugiej części zajęć wykonaliśmy pyszne kulki czekoladowe – prosty deser bez pieczenia. Była to dobra okazja, żeby poćwiczyć sprawność manualną oraz umiejętność przeliczania (przy odmierzaniu składników).

Składniki do przygotowanego przez nas deseru i przepis załączamy poniżej wraz z linkiem do alternatywnej zdrowej wersji.

Na koniec zrobiliśmy sobie pamiątkowe zdjęcia na tle czekoladowej fotościanki.

 

Składniki
  • 800-900 G POKRUSZONYCH HERBATNIKÓW, KRUCHYCH CIASTEK, BISZKOPCIKÓW, CIAST, MUFFINEK, ITP. (BEZ MASY KREMOWEJ, BEZ ŻELATYNY, BEZ OWOCÓW, MOGĄ BYĆ Z BAKALIAMI)
  • PÓŁ SZKLANKI MLEKA
  • PÓŁ SZKLANKI CUKRU (JEŚLI CIASTA BYŁY SŁODKIE – POMINĄĆ)
  • 1 SŁOIK DŻEMU, MARMOLADY, POWIDEŁ (POWINIEN BYĆ GĘSTY), OKOŁO 350 – 400 G
  • 125 G MASŁA
  • 4 ŁYŻKI KREMU ORZECHOWEGO LUB CZEKOLADOWEGO (NP. NUTELLA LUB MASŁO ORZECHOWE)
  • 3-4 ŁYŻKI KAKAO (JEŚLI UŻYLIŚCIE DUŻO CIEMNYCH CZEKOLADOWYCH RESZTEK CIAST, TO MOŻNA DAĆ MNIEJ)
  • ORAZ DO OBTOCZENIA
  • POLEWA CZEKOLADOWA (200 G GORZKIEJ CZEKOLADY ROZPUSZCZONE W KĄPIELI WODNEJ ZE 125 G MASŁA)
  • EWENTUALNIE POSIEKANE ORZECHY LUB WIÓRKI KOKOSOWE LUB CZEKOLADOWE CUKIERKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
  • Ciastka i ciasta drobno pokruszyć ręcznie, w maszynce lub w blenderze. Okruchy wsypać do naczynia. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.
  • Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym. Wszystko zagnieść do otrzymania jednolitej masy.
  • Z przygotowanej masy formować kulki, chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
  • Schłodzone kule obtoczyć w ciepłej polewie czekoladowej, a następnie w orzechach lub wiórkach lub cukiereczkach. Odstawić do stężenia w temperaturze pokojowej.
  • Podawać do czarnej kawy lub herbaty.

Źródło: https://beszamel.se.pl/przepisy/ciasta-na-pocieszenie/bajaderka-przepis-na-ciastko-z-rumem-zero-waste-re-2mig-VcVp-vGPN.html#google_vignette

Link do zdrowszej wersji deseru:

Kokosowo-migdałowe kulki mocy

 

Skip to content