Drugi dzień projektu edukacyjnego „Jajko” rozpoczęliśmy od oglądania zdjęć potraw do przyrządzenia których potrzebne są jajka. Dzieci utrwaliły nazwy dań oraz wypowiadały się, które z nich są ich ulubionymi. Następnie „na rozgrzewkę” smażyliśmy jajka sadzone z pianki do golenia. Następnie rozpoczęliśmy główną część zajęć- wspólne przyrządzanie pasty jajecznej. Dzieci samodzielnie obierały, gniotły oraz wrzucały jajka do miski. Następnie dodawały inne składniki takie jak: jogurt naturalny, majonez, musztardę, sól i pieprz. Na koniec dodaliśmy posiekany szczypiorek i gotowe! Dzieci zajadały się pastą jajeczną. Mniam… Było pycha!
Po powrocie z ogrodu sprawdziliśmy co stało się z naszym jajkiem pozostawionym dzień wcześniej w occie. Wapienna skorupka rozpuściła się. Została jedynie błona dzięki czemu nasze jajko zyskało sprężystość. Mogliśmy je gnieść, podrzucać nim i żonglować. 🙂
Na zakończenie wtorkowych zajęć wykonaliśmy jajka techniką wydrapywanki. Efekty naszej pracy rodzice mogą podziwiać na tablicy w szatni przedszkola.